Eerste hulp bij storing aan je cv-ketel

Toegevoegd op 26 oktober 2018

Stel je voor: De eerste koude van de herfst is er… Je zit heerlijk op de bank genesteld, onder een warme deken, en je hebt net de perfecte hoek gevonden om je kop warme chocolademelk (of thee) neer te zetten. Plots hoor je een onheilspellend gebrom vanuit de kelder. Je verwarmingsketel heeft besloten een eigen leven te gaan leiden en jij voelt de koude rillingen al over je rug lopen (en niet vanwege de horrorfilm die op staat).

Geen zorgen, wij bij CV DE VRIEZE hebben een Eerste-Hulp-Bij-CV-storing-Doe-Blog geschreven. Verwacht geen medische termen of ingewikkelde diagnoses. Nee, we houden het luchtig, begrijpelijk, en met een vleugje humor. Want wie zegt dat het oplossen van een ketelcrisis geen lach mag opleveren? Dus pak je gereedschapskist (of een schroevendraaier die je net hebt geleend van de buurman), en laten we samen die ketel weer aan de praat krijgen. Want een warme thuis is een gelukkig thuis, en een beetje humor maakt alles beter.

Lees verder en ontdek hoe je zelf de verwarmingsdokter van je eigen huis kunt worden. Want wie weet, misschien blaas je je ketel binnenkort weer nieuw leven in, zonder onze hulp en met een glimlach op je gezicht.

Storingen aan de CV-ketel herkennen

Een verwarmingsketel is een apparaat met veel elektronica. Logisch dat het gevoelig is voor storingen. Moderne CV-ketels geven in veel gevallen een foutmelding op de display. Wat die precies betekent, ontdek je in de handleiding. Is die zoek? Op het internet kan je de juiste handleiding terugvinden. Soms heb je de foutmelding niet nodig om te weten dat er iets misloopt. In dat geval blijft je woning bijvoorbeeld koud, hoewel de thermostaat juist is ingesteld.

Wat kun je zelf doen?

Geen paniek! Hier zijn een paar tips en trics die je zelf kunt proberen voordat je onze noodlijn belt. Wie weet kun jij de held van je eigen huis worden en je verwarmingsketel weer aan de praat krijgen zonder professionele hulp.

  • Controleer de stroomtoevoer

    Is de ketel wel aangesloten op de stroom? Misschien heeft een enthousiaste stofzuiger de stekker uit het stopcontact getrokken tijdens de wekelijkse schoonmaakronde. Of misschien is de zekering gesprongen. Geen stroom betekent geen warmte, dus zorg ervoor dat alles goed is aangesloten en ingeschakeld. Dat klinkt allemaal zeer logisch, maar soms schuilt hierin al het probleem.

  • Controleer de thermostaat

    Laten we daarna beginnen met het eenvoudigste: is de thermostaat wel aan? Misschien heeft iemand in huis besloten dat ze liever een huis hebben dat aanvoelt als een iglo. Zorg ervoor dat de thermostaat op de juiste temperatuur staat en dat hij in de juiste bedrijfsmodus staat. Het zou zonde zijn om de hele ketel uit elkaar te halen omdat de thermostaat per ongeluk op ‘uit’ staat, toch?

    Misschien zijn de batterijen aan vervanging toe? Of er is iets misgelopen met de nachtelijke update (die moderne technologie…), dan kun je de ketel 5 à 10 minuutjes van de stroom afhalen om daarna alles terug te laten opstarten.

  • Ontlucht het systeem

    Zet eerst de thermostaat uit. Ontlucht alle radiatoren aan de zijkant of bovenkant met een ontluchtingssleuteltje. Begin daarbij met de laagst gelegen radiator van je woning. Vang met een doekje het vocht op. Van zodra er geen lucht meer uit de radiator ontsnapt, kan je die terug dichtdraaien. Wanneer alle radiatoren zijn ontlucht, controleer je de druk van je verwarmingsketel en verhoog je die indien nodig.

  • Controleer de waterdruk

    Een te lage waterdruk zorgt voor een slechte circulatie, een te hoge voor snellere slijtage. De waterdruk ligt tussen 1,5 en 1.8 bar afhankelijk van uw type installatie. Gemiddeld ligt deze druk op 1,5 bar en kun je aflezen op de display van jouw CV-ketel of op de manometer van de expansievatconsole. Is de druk te laag? Vul dan bij met de twee vulkraantjes, (de kraantjes bij die flexibel daar ergens onderaan aan je ketel). Het is net als een fietsband oppompen, met 1 draai aan de knop en zonder de zweetdruppels. Is de druk te hoog en daalt deze niet na het ontluchten van het volledige systeem, contacteer ons als jouw installatiespecialist om na te gaan waar de oorzaak zit.

  • Reset de ketel

    De oude truc die ook voor computers werkt: uit- en weer aanzetten. Je ketel heeft waarschijnlijk een resetknop. Druk erop en hoop dat de magie werkt, want soms heeft je ketel gewoon een kleine vakantie nodig om weer op te laden.

  • Kijk naar foutcodes

    Moderne ketels zijn slim genoeg om je te vertellen wat er mis is door foutcodes weer te geven. Raadpleeg de handleiding (ja, die heb je ooit ergens neergelegd) om te zien wat de code betekent. Het kan je in de juiste richting wijzen of je laten weten dat het tijd is om ons te bellen.

Waarvoor schakel je ons als vakspecialist in?

Soms zijn storingen gewoon domme pech, maar het kan ook zijn dat iemand anders in huis per ongeluk iets heeft veranderd. Praat met je huisgenoten om te zien of iemand iets ongewoons heeft gedaan, zoals het aan- of uitzetten van een mysterieus knopje in de kelder.

Voor sommige storingen is de interventie van ons als erkend vakspecialist vereist omwille van de veiligheid of de complexiteit van het probleem.
Denk daarbij onder meer aan:

  • Waterlekken: Contacteer uw verzekeringsmakelaar, laat het lek opsporen en herstellen door een professional. Dit is geen doe-het-zelf project, tenzij je van indoor fonteinen houdt of een waterpretpark wil uitbaten.
  • Gasgeur: Nadat je de gastoevoer hebt afgesloten en alle ramen en deuren hebt geopend, bel je het noodnummer van je netbeheerder Eandis of Infrax. Schakel geen verlichting of elektrische apparaten in. En rook ook niet!
  • Elektrische storingen: Dit wijst vaak op defecten aan elektrische onderdelen van de CV-ketel. Als jouw vakspecialist kunnen we dit vervangen. Laat die bedrading maar over aan de professionals.
  • Het expansievat: Dit onderdeel is na verloop van tijd aan vervanging toe. Probeer het niet zelf te vervangen, tenzij je geheime dromen hebt om waterballonkampioen te worden.
  • Vervuiling of verkalking: Dit kan de goede werking verhinderen en moet worden aangepakt. Laat je ketel schoonmaken door een expert.
  • Verstoppingen: Problemen die de luchttoevoer of de rookgasafvoer belemmeren, kunnen gevaarlijk zijn. Laat een professional dit oplossen zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over rooksignalen in huis.

Voorkomen is altijd beter dan genezen

Uiteraard wil je liefst dat jouw verwarmingsketel altijd paraat is. Preventie is daarom steeds beter.
Met een regelmatig onderhoud van jouw CV-ketel reduceer je de kans op storingen. Wij bieden voordelige onderhoudspakketten aan voor zowel je verwarmingsketel als de schoorsteen.

In bepaalde regio’s zit heel wat kalk in het water. In dat geval spreken we van hard water en dat kan ook een aantal onaangename gevolgen hebben op jouw installaties. Die kan je echter aanpakken met een waterverzachter. We hebben heel wat mogelijkheden om hard water aan te pakken. Van compacte waterverzachters zonder zout tot waterverzachters met drinkwaterfiltratie.

Hulp nodig? Wij staan voor je klaar!

Lukt het niet om je verwarmingsketel weer aan de praat te krijgen? Geen zorgen, daar zijn wij voor! Onze ervaren monteurs staan 24/7 klaar om je uit de brand (of beter gezegd, de kou) te helpen. Of het nu gaat om een eenvoudige reparatie of een spoedgeval, wij zorgen ervoor dat je huis snel weer lekker warm is.

Bel ons direct voor een afspraak of spoedreparatie. Samen maken we van elke koude dag weer een warme thuis! Contacteer ons en wij helpen je graag verder.