CV-ketel vervangen: wanneer doe ik dat?

Toegevoegd op 19 augustus 2018

Dankzij jouw CV-ketel geniet je van een warme winter en sanitair warm water. De CV-ketel is dan ook een toestel waarop je elke dag rekent. Tijdig vervangen is – naast een regelmatig onderhoud – aangewezen.

Vervangen voor het te laat is

We raden aan een gasketel te vervangen na 12 à 15 jaar en een stookolieketel na 15 maximaal 20 jaar, behoudens deze uiteraard niet eerder zijn afgekeurd na een periodiek onderhoud.

Naast veroudering van de ketel zijn er nog andere redenen om je oude verwarmingsketel te vervangen:

  • Geen optimaal rendement
  • Hoge stookkosten
  • Hoge reparatiekosten
  • Afgekeurd na onderhoud
  • Energielabel van uw woning bij verkoop

Hoe regelmatig je ook een onderhoud liet uitvoeren, na verloop van tijd is slijtage niet meer te stoppen. Het is mogelijk dat jouw cv-ketel tussentijds een keer gerepareerd moet worden. Maar wanneer de kosten van reparaties zo hoog worden, dan is het vervangen van je cv-ketel een voordeligere optie.

Wanneer een ketel niet is afgekeurd bij onderhoud, zal deze vaak wel nog prima werken. Alleen betaalt u onnodig veel stookkosten door verminderd rendement. Bij veroudering zal je ketel meer gas of stookolie verbruiken en betaal je gemiddeld 10 tot 20% meer aan stookkosten dan wanneer een nieuwe cv-ketel hetzelfde werk zou doen.

Zeker wanneer je van een oud toestel overschakelt naar een condenserende ketel, zal een beduidend verschil op je energiefactuur duidelijk merkbaar zijn. Deze ketels realiseren namelijk een rendement van meer dan 100% door hun condenserende werking, waarbij geen bruikbare warmte verloren gaat maar gerecupereerd wordt.

Hou rekening met uw situatie

Soms is een CV-ketel helemaal nog niet oud, maar is vervanging wel aangewezen. In die periode van 10 tot 15 jaar verandert er waarschijnlijk veel in jouw woon- of gezinssituatie. Stel dat je woonvolume is vergroot omdat je een kelder, garage of zolder als woonvertrek hebt ingericht of omdat je een ruimte aan je huis hebt bijgebouwd. Ook de gezinssamenstelling kan gevolgen hebben: komen er kinderen bij of verlaten ze net het ouderlijke nest?

Het kan daarom nuttig en financieel voordelig zijn om jouw situatie te toetsen aan het volume van je verwarmingsketel, deze zo nodig aan te passen en dus te kiezen voor een nieuw toestel.

Misschien overweeg je een verhuis en verkoop van jouw woning. Een vernieuwde en optimaal werkende verwarmingsinstallatie is een van de factoren die meetellen in de waardebepaling van jouw woning. De vervanging van een verouderde cv-ketel zorgt in dat geval dat jouw woning een gunstiger energielabel ontvangt en in waarde stijgt.

We kunnen jou hierin zeker bijstaan. Vraag raad aan onze installateur.

Vergeet de volledige installatie niet

Heb je beslist jouw CV-ketel te vervangen, laat ons dan meteen ook je volledige verwarmingsinstallatie nakijken. Schakel je bijvoorbeeld over van een oude verwarmingsketel naar een moderne condensatieketel, dan stelt dat bepaalde eisen aan de schouw en de grootte van de radiatoren. Het is misschien ook een ideaal moment om de thermostatische kranen te laten vervangen aangezien die na verloop van tijd niet meer of onvoldoende functioneren.

Kom je in aanmerking voor een premie

Laat je een oude verwarmingsketel vervangen door een condensatieketel, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een premie. Bij de Vlaamse overheid, de netbeheerder, de provincies of gemeenten zijn premies te bekomen voor beschermde afnemers.

Je kan ook een energielening aangaan bij je eigen bank of via jouw gemeente.

Denk ook aan het onderhoud

Een verwarmingsketel gaat dus 10 tot 15 jaar mee. Voorwaarde is wel dat je jouw ketel regelmatig laat controleren door een erkend vakman. Een periodiek onderhoud is trouwens wettelijk verplicht. Zo bieden we een zeer interessant onderhoudspakket aan voor jouw CV-ketel, maar ook voor de schoorsteen.

Is het tijd voor een nieuwe CV-ketel?

Dit is het ideale moment aangezien je in deze periode wel even zonder verwarming kan. Bestel je jouw ketel vandaag, dan doen we er alles aan om je snel te laten genieten van jouw nieuwe CV-ketel.

Is de vervanging hoogdringend, dan kan je rekenen op onze spoedservice, met een installatie binnen enkele dagen tot maximaal een week. Contacteer ons gerust of vraag meteen en vrijblijvend een offerte aan.