Eerste hulp bij storing aan je verwarmingsketel

Toegevoegd op 26 oktober 2018

Geeft je CV-ketel een foutmelding? Komt er geen warm water meer uit de kraan? Blijven de radiatoren koud? Een storing aan de verwarmingsketel is vaak de oorzaak. Ontdek hier wat je zelf kunt doen en in welke gevallen je best een erkend vakman inschakelt. 

Storingen aan de CV-ketel herkennen

Een verwarmingsketel is een apparaat met veel elektronica. Logisch dat het gevoelig is voor storingen. Moderne CV-ketels geven in veel gevallen een foutmelding op de display. Wat die precies betekent, ontdek je in de handleiding. Is die zoek? Op het internet kan je de juiste handleiding terugvinden. Soms heb je de foutmelding niet nodig om te weten dat er iets misloopt. In dat geval blijft je woning bijvoorbeeld koud, hoewel de thermostaat juist is ingesteld.

Wat kun je zelf doen?

Een aantal storingen kun je zelf makkelijk verhelpen. Dit zijn een aantal handelingen waarmee je bepaalde storingen zelf kunt oplossen:

 • Controleer de stroomtoevoer:
  Is de stekker goed aangesloten? Zit er stroom op het stopcontact? Is de zekering niet afgesprongen? Dat klinkt allemaal zeer logisch, maar soms schuilt hierin al het probleem.
 • Controleer de thermostaat:
  Is die correct ingesteld? Zijn de batterijen aan vervanging toe?
 • Ontlucht het systeem:
  Zet eerst de thermostaat uit. Ontlucht alle radiatoren aan de zijkant of bovenkant met een ontluchtingssleuteltje. Begin daarbij met de laagst gelegen radiator van je woning. Vang met een doekje het vocht op. Van zodra er geen lucht meer uit de radiator ontsnapt, kan je die terug dichtdraaien. Wanneer alle radiatoren zijn ontlucht, controleer je de druk van je verwarmingsketel en verhoog je die indien nodig.
 • Controleer de waterdruk:
  Een te lage waterdruk zorgt voor een slechte circulatie, een te hoge voor snellere slijtage. De waterdruk ligt tussen 1,5 en 2 bar afhankelijk van uw type installatie. Gemiddeld ligt deze druk op 1,5 bar. Deze druk kun je aflezen op de display van jouw CV-ketel of op de manometer van de expansievatconsole.De druk verhogen doe je door de toevoerkraan open te zetten tot het gewenste drukniveau is bereikt. Is de druk te hoog en daalt deze niet na het ontluchten van het volledige systeem, contacteer dan je installateur om na te gaan waar de oorzaak zit.

Waarvoor schakel je de vakman in?

Voor sommige storingen is de interventie van een erkend vakman vereist omwille van de veiligheid of de complexiteit van het probleem. Denk daarbij onder meer aan:

 • Waterlekken: Laat de vakman het lek opsporen en herstellen.
 • Gasgeur: Nadat je de gastoevoer hebt afgesloten en alle ramen en deuren hebt geopend, bel je hiervoor altijd eerst naar noodnummer van je netbeheerder Eandis of Infrax . Schakel geen verlichting en andere elektrische apparaten in. En rook uiteraard ook niet.
 • Elektrische storingen wijzen vaak op defecten aan elektrische onderdelen van de CV-ketel. Uw erkend installateur kan deze vervangen als dat nodig is.
 • Het expansievat is na verloop van tijd aan vervanging toe.
 • Vervuiling of verkalking kunnen de goede werking verhinderen en moeten worden aangepakt.
 • Verstoppingen en andere problemen kunnen de luchttoevoer of de rookgasafvoer belemmeren.


Voorkomen is altijd beter dan genezen

Uiteraard wil je liefst dat jouw verwarmingsketel altijd paraat is. Preventie is daarom steeds beter. Met een regelmatig onderhoud van jouw CV-ketel reduceer je de kans op storingen. Wij bieden voordelige onderhoudspakketten aan voor zowel je verwarmingsketel als de schoorsteen.

In bepaalde regio’s zit heel wat kalk in het water. In dat geval spreken we van hard water en dat kan ook een aantal onaangename gevolgen hebben op jouw installaties. Die kan je echter aanpakken met een waterverzachter.

We hebben heel wat mogelijkheden om hard water aan te pakken. Van compacte waterverzachters zonder zout tot waterverzachters met drinkwaterfiltratie.

Last van een storing aan jouw verwarmingsketel?
Contacteer ons en wij helpen je graag verder.