Efficiënt en energiezuinig verwarmen

Efficiënt en energiezuinig verwarmen doe je zo!

Tijdens de wintermaanden en in het voorjaar neemt de verwarmingskost een grote hap uit je maandelijks energiebudget. Zo efficiënt en energiezuinig mogelijk verwarmen maakt al snel een groot verschil. Met deze tips houd je je energiefactuur op peil en geniet je van alle comfort in je woning.

De energiekosten, maar ook de trend naar meer duurzame oplossingen zijn een goede reden om je huidige manier van verwarmen eens te evalueren. Met een aantal slimme wijzigingen aan je installatie of een paar goede gewoontes kom je al heel ver. En daar zijn heus niet altijd ingrijpende werken voor nodig.

Efficiënt verwarmen

Vergeet jij ’s morgens ook wel eens de verwarming lager te zetten voor je vertrekt? Krijg je de badkamer nooit warm genoeg? Of is het op zonnige winterdagen veel te warm in huis? Een slimme thermostaat helpt je om je huis efficiënt te verwarmen. Zonder daarom de huidige installatie volledig te vervangen. Met deze drie technologieën verwarm je gericht in elke ruimte en op elk moment.

Tijdsregeling

Tijdsregeling op je thermostaat maakt je het leven makkelijk. Stel verschillende periodes in per dag waarop de temperatuur van de verwarming net hoger of lager mag. Zo sta je op in een voorverwarmd huis en slaat je verwarming automatisch af een half uur voor je moet vertrekken. Of maak onderscheid tussen de dagen in de week, zodat je in het weekend altijd de juiste temperatuur in huis hebt. Let wel op, maak de verschillen in temperatuur tussen bijvoorbeeld dag en nacht niet te groot zodat de opstart niet opnieuw veel energie vraagt van de installatie.

Zoneregeling

Een thermostaat met zoneregeling gaat nog een stap verder en laat toe de temperatuur in verschillende kamers onafhankelijk van elkaar in te stellen. Je optimaliseert je verbruik volgens vooringestelde tijdsprofielen per ruimte en dat is goed voor je portemonnee en het milieu. Bovendien warmen ruimtes sneller op, krijgt je verwarmingstoestel het minder zwaar te verduren én beperk je sluimerend energieverlies in huis.

Weersafhankelijke regeling

Een weersafhankelijke thermostaat meet de buitentemperatuur met een buitenvoeler en stemt de temperatuur van je verwarmingsketel daarop af. Heb je een lage temperatuur- of condensatieketel, dan schakelt deze thermostaat de ketel zelfs volledig uit, wanneer je geen warmte nodig hebt.

De slimme thermostaat is dus je ideale partner om je huis optimaal te verwarmen. Ben je niet zeker of jouw installatie geschikt is voor een slimme thermostaat? Vraag advies aan je vakman.

Energieverbruik op peil

Wie het kleine niet eert. Energiezuinig omspringen met je verwarmingsinstallatie hoeft niet te betekenen dat je drastisch je gewoontes moet aanpassen of ineens van installatie moet veranderen. Lagere verwarmingskosten krijg je al dankzij volgende tips om je energie-verbruik op peil te houden:

  • Verlucht je woning dagelijks kort maar krachtig: 2 keer 5 minuten is voldoende.
  • Laat je verwarmingsinstallatie jaarlijks of tweejaarlijks onderhouden.
  • Vervang tijdig je verwarmingsketel.
  • Kies het juiste vermogen afgestemd op je noden.
  • Ontlucht 1 keer per jaar je radiatoren. Bij voorkeur voor de winter opstart.
  • Dek radiatoren niet af, bijvoorbeeld om wasgoed te drogen.
  • Maak radiatoren en convectoren regelmatig stofvrij, voor een gezonder luchtklimaat en een betere warmteafgifte.
  • Vermijd tochtgaten.
  • Sluit je gordijnen of jaloezieën zodra het donker wordt.

Is je verwarmingsketel tussen de 12 à 15 jaar, dan is het tijd om deze te vervangen. Een nieuw model is sowieso voordeliger. Kies hierbij meteen een energiezuinige verwarmingsketel zoals een condensatieketel, die een hoger rendement heeft dan een klassieke ketel. Of ga voor een duurzame mix met groenere alternatieven.

Energiezuinig en duurzaam

Energiezuinig verwarmen door goede gewoontes en sluimerverbruik aan te pakken is één ding. Wil je een duurzame oplossing voor een comfortabele woning, dan kun je nog een stap verder. Gebruik hernieuwbare energiebronnen en zuinige verwarmingsketels voor je woning en verklein jouw impact op het milieu.

Condensatieketel

Ook al werkt een condensatieketel op fossiele brandstof, met een rendement van meer dan 100 procent is het een pak voordeliger dan een klassieke ketel. Met een lager energieverbruik als resultaat. Een condensatieketel recupereert namelijk warmte via de condensatietechniek. Bovendien past hij zich aan de buitentemperatuur en de gevraagde temperatuur in de woning aan. Een condensatieketel kan ook in hybride opstellen gecombineerd met een warmtepomp geïnstalleerd worden, voor een voordeligere verdeling van het energieverbruik.

Zonneboiler

Ook een zonneboiler biedt een oplossing voor je verwarming en je warm water. Deze boiler maakt gebruik van zonne-energie voor een aangename watertemperatuur. Dit systeem vraagt weinig onderhoud. In de wintermaanden voorziet een zonneboiler mogelijks niet in je volledige warmwatervraag. Met een warmtepomp of condensatieketel verwarm je op een efficiënte manier bij. Een buffervat aangesloten op zonnecollectoren, laat zich goed combineren met wand- of vloerverwarming.

Warmtepompboiler

Terwijl klassieke waterverwarmingssystemen volledig op fossiele brandstoffen of elektriciteit draaien, zal een warmtepompboiler maar deels beroep doen op elektriciteit. Want ongeveer 70% van de nodige energie haalt de warmtepompboiler uit de omgevingslucht.

Een warmtepompboiler heeft geen hitte nodig. Het maakt gebruik van elektriciteit en de aanwezige omgevingswarmte in de binnenlucht, buitenlucht of afgevoerde ventilatie-lucht. Het is die warmte die aan het water in voorraadvat wordt gegeven.

Warmtepomp

Een ecologische oplossing voor je verwarming en je water ineen? Een warmtepomp haalt zijn energie uit de natuur: de lucht, het water of de aarde. De pomp zelf wordt aangedreven door elektriciteit. Zo heb je een veel lagere CO₂-uitstoot. Dit systeem werkt op lage temperatuur en verwarmt je woning op een constante en gelijkmatige manier. Het rendement op een warmtepomp loopt al snel op tot 400 procent of meer, in combinatie met zonnepanelen, een slimme regeling en lage temperatuur afgiftesystemen.

Klaar voor de stap naar een efficiënte en energiezuinige verwarming? Maak snel een afspraak voor een plaatsbezoek en ontdek wat de mogelijkheden zijn voor jouw woning.